Followers

Jumaat, 7 Mei 2010

Hoi!!! Perbezaan Antara 4 Browsers...

Bila ditanya tentang browsers pilihan,ramai yang memberikan jawapan yang berbeza samada Internet Explorer(IE),Firefox,Google Chrome mahupun Opera. Secara tidak langsung ini dapat membuktikan bahawa  manusia rambut sama hitam tapi hati lain-lain. Pada kali ini Hoi!!! AMIRUL ARIF akan bercerita sedikit sebanyak mengenai kelebihan dan kekurangan keempat-empat browsers ini :

1)
INTERNET EXPLORER (IE)
Kelebihan :
  • Sesiapa yang ada Window Live,IE mempunyai bookmark untuk terus ke features2 Window Life.
  • Menyediakan adds on walaupun tidak dapat menandingi Firefox.
  • Penampilan versi 8.0(XP) lebih kemas dari sebelumnya.
Kekurangan :
  • Agak berat serta lambat bila hendak membuka tabs baru.(mengundang marah)
  • Kandungan menu yang terlampau banyak membuatkan kekeliruan.
  • IE sukar untuk membaca scripts terutama di websites CSS.
Kesimpulan :
Hoi!!!AMIRUL ARIF mengelaskan IE sebagai "KO" berbanding browsers lain kerana IE lambat serta seperti diketahui ramai,IE adalah menjadi sasaran para hackers..hahaha(bajet terasa)

2)

MOZILLA FIREFOX (FIREFOX)

Kelebihan :
  • Sangat sesuai untuk websites multimedia disebabkan update nya yang mudah.
  • Ada pelbagai adds on yang menepati kehendak pengguna.
  • Header Firefox 3.6.3 menarik kerana boleh diubah 
  • Firefox juga lebih ketat keselamatannya serta selamat.
Kekurangan :
  • Permulaan loading untuk download adalah lama,nak2 pula jika penuh dgn adds on.(tertidur menunggu)
Kesimpulan :
Hoi!!! AMIRUL ARIF mengelaskan Firefox sebagai antara browsers terbaik.Ini kerana Firefox sesuai jika kita suka mendownload gambar,lagu mahupin video kerana kualitinya lebih jelas.

3)
GOOGLE CHROME (CHROME)


 Kelebihan :
  • Chrome lebih ringan,design yang ringkas dan lebih laju pada kali pertama dibuka.
  • Mempunyai pelbagai adds on yang menarik(kelebihan pada pengguna Google)
  • Sistem keselamatan browsers Chrome adalah yang paling baik dalam menangkis serangan oleh para Troll mahupun hackers.
  • Mempunyai Google Translate bagi men"translate" bahasa di websites2 tertentu.
  • Mempunyai Google Search yang memudahkan untuk mencari apa sahaja(jangan fikir lain)
Kekurangan :
  • Mempunyai bugs yang menyebabkan selalu crash mahupun hang jika buka terlampau banyak tabs.#sudah mula dibaiki oleh versi Google Chrome 5.0.396.0(Beta)
Kesimpulan :
Hoi!!! AMIRUL ARIF mengelaskan Chrome sebagai antara browsers terbaik.Jika Firefox lebih baik dalam kategori multimedia,Chrome pula berfungsi dengan cemerlang dlm kategori websites yang mempunyai contents yang banyak.cth :Malaysiakini,Harakah Daily dan umno-online

4)

OPERA

Kelebihan :
  • Mempunyai turbo dikala internet semakin lambat serta menyakitkan hati.
  • Opera boleh digunakan untuk membuka websites khas untuk handphone ex :Opera Mini
  • Opera 10.53 mempunyai adds on serta bookmark khas kepada features Opera.
Kekurangan :
  • Lambat semasa mengupload page-page website.
  • Walaupun mempunyai turbo,keberkesanannya tidak terasa bila connection lembap.(baik tutup saja)
  • Mempunyai menu yang terlampau banyak seperti IE.
Kesimpulan :
Hoi!!! AMIRUL ARIF mengelaskan Opera sebagai "agak KO" kerana graphic aka mutu gambar websitenya yang pecah serta menyakitkan mata.Opera boleh menjadi mimpi ngeri bila melihat tiada perubahan pada connection walaupun menggunakan turbo.(hampeh ja)






#PERHATIAN,POST INI ADALAH DARI PENGALAMAN,MAKLUMAT INTERNET SERTA PENGOLAHAN SENDIRI PENULIS-AMIRUL ARIF-tolong komen k

5 Komen Hoi!!!:

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

jom komen page aku..sebarang cadangan,just bagi jer..aku sedia betulkan

Ayie a.k.a Nyei berkata... [Reply]

try pakai flock..amek kat filehippo..mcm mozilla tp mcm kool jek..ape kate len kali cmpare ngn die pulak..

nnti tambah lagi safari..k-meleon..maxthon n avast..orait? hehehe..cadangan je..:D

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

owh menarik idea tuh...maybe nnt aku wat repost ttg bnda ni lagi..hehe

aisyah bet ^^ berkata... [Reply]

aku ada flock ,chrome, mozilla, maxthon,safari n IE..
flock best! chrome best gak tp slalu crash..tensen tul..
jap nk tnye, bahaye x kalau ada byk sgt browsers ni?

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

x bahaya pun kalau banyak browsers,cma nnt komputer awak jd lambatla sbb byk sgt didownloadnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...