Followers

Selasa, 3 Ogos 2010

Hoi!!! CILI itu "PEDAS"

Hooo Hoi!!! AMIRUL ARIF kali ni nak berkongsi gambar pelbagai jenis cili dengan para pembaca sekalian...Pujangga nak tanya sesuatu,agak-agaknya lengkap tak kalau jadi penduduk Malaysia tapi tak MAKAN PEDAS? Hmm bagaikan isi dan kuku , makanan pedas dan rakyat Malaysia terutamanya orang melayu amatlah sinonim..Contoh masakan PEDAS adalah seperti asam pedas, nasi lemak, ayam masak merah dan paling kaw sekali tak lain dan tak bukan sambal belacan. Tetapi, berapa ramai dari kita kenal jenis-jenis cili yang ada di sekeliling kita.

Lihat gambar di bawah untuk mengenali cili hanya di Hoi!!! AMIRUL ARIF :

Ini adalah cili merah dan hijau aka cili besar.Cili ini selalu digunakan dalam masakan,nak buat sambal ker semua guna cili ni.Kiranya cili ni selalula ada kat pasar(kalau pergi la).Kalau ada yang tak pernah tengok cili ni, pujangga tak tahu la..hehe

Ini cili bulat aka capsicum .Nampak harmoni sangat kan warna capsicum ni sb ade warna hijau,kuning,oren dan merah. Cili ni selalu boleh didapati dalam pizza,hehe tapi dah banyak gak makanan melayu guna capsicum sebab cili ni kurang pedas.


Hah ini adalah jenis cili kegemaran semua di Malaysia dek kerana KEPEDASAN yang menaikkan selera semasa makan..huhu Ini adalah cili padi aka cili burung aka cabai melaka..Kalau dibuat sambal belacan..nyumm2 merah telinga pujangga cakap.


WORLD HOTTEST CHILLI,dah sah-sahla cili ni paling pedas kat dunia ni. Cili ini berasal dari INDIA dan di kenali sebagai BHUT JOLOKIA. Bhut Jolokia ni dikatakan bila dimakan,rasa pedasnya akan terasa hatta selepas seminggu kita mengunyahnya.ADESS,macam manala agaknya rasa pedas tu en? Informasi terbaru juga ada bagitahu yang cili Bhut Jolokia ini boleh dibuat sebagai BOM!!! Apa Kata Anda???

Dibawah ini pula,pujangga nak tunjukkan satu jenis cili yang mengalami kecacatan genetik sehingga boleh menyebabkan 80%(anggaran pujangga) dari kita BERFIKIRAN KUNING..Tak Percaya??? Jom lihat :


Nampak tak apa yang pelik kat buah cili ni? Tak Nampak ?Jap pujangga tunjukkan lagi satu gambar..


 Hah sekarang percaya tak? keh3...kalau ade yang BERFIKIRAN KUNING,sila rajin2kan diri untuk komen post ni ea..huhu

26 Komen Hoi!!!:

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

Apa kata anda mengenai post terbaru ni? SUKA @ TIDAK?

Hafsah Hell Mee berkata... [Reply]

biar benor??

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

hehe benor ler...x percaya?

Lindonut berkata... [Reply]

hahahha! yg last tu real ka plastik?? tp sumpah lawak!!

~ ReD ~ berkata... [Reply]

alaa...yg otak tak kuning x leh nak komen ke???
alamak! dah termasuk dalam list otak kuning sebab dh komen..wakakak ;p


Latest entry : Gempar! Anak Vampire Kantoi Hisap 'Darah' Di Siang Hari

echah mashuri berkata... [Reply]

sorang lagi terpaksa mjd otak kuing utk komen entry neh..hihiih

cemomoi berkata... [Reply]

yoooo lucah tul cili tu

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

lindonut= mestila real..:]

red=kehh3 saja jer nk tgk bape ramai otak kuning

echah=welcome to da club..hoho

cemomoi=mmg lucah bebenor

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata... [Reply]

wahahahha...buat sambal belacan tuu sangat best;)

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

bole jer tapi mnahan jela melecur bibir dek pedas yg amat...hehe

tintabiru berkata... [Reply]

bukan otak kuning..tapi nak komen jugak..hehe..menarik sangat..cili je pon..padahal masih ada yang belum tahu tentang cili..

heh?

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

hehe betul2... :p

miMiE aZiMaSK ^V^ berkata... [Reply]

hoii!!!

dalam banyak banyak bentuk.. awat la bentuk tu yang terjadi.. hehehe

makan mesti nak pedas.. baru berselera...

nyumm nyumm

// klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ... //

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

kehh2 tula..awatla bentuk tu yg tbentuk

Hazzy Ishak berkata... [Reply]

minum bergelen air pun belum hilang pedasnya

penaberkala berkata... [Reply]

uish, tak senonoh sungguh cili nih,hak3

first time singgah
tq tinggal jejak kat chatbox
salam kenal

mytrajet74 berkata... [Reply]

memanglah...otak aku dah meleleh warna kuning dia bila tgk cili cacat tu...ROFL!!!!

hans berkata... [Reply]

apa ke pelik bentuk cili tu
ahaha

P/S : Anda Semua Dah Daftar Sebagai Pengundi?

elmo blurb berkata... [Reply]

HAHA elmo bukan otak kuning, elmo berfikiran jauh. HAHAHAHAHA

elmo blurb berkata... [Reply]

HAHA elmo bukan otak kuning, elmo berfikiran jauh. HAHAHAHAHA

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

Hehehe thnxx sbb komen kat post ni...selalu2 la datang ke Hoi!!!AMIRUL ARIF

eliana berkata... [Reply]

Chilly is hot..i like it :)

kema berkata... [Reply]

nti wt entri psl cara2 wat bom gune cili bhut jolokia lak..heee~

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

hehe takut tak sempat wat, badan pujangga da bkecai

☻UsaGi NaNa☻ berkata... [Reply]

hohoho..yg mne 1 leh wat boom???hihi..tp kn yg last cili tuh kn...knp cm nk salin kulit ek??pedas x??

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

bhut jolkia la bole wat bom...hehe yg last?xtawla pedas x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...