Followers

Isnin, 6 September 2010

Hoi!!! TV3 Tarik Balik Iklan Raya 2010


Hoi!!! AMIRUL ARIF kali ini ingin berkongsi dengan pembaca sekalian mengenai IKLAN RAYA 2010 TV3 yang telah ditarik balik oleh pihak TV3 hanya selepas 5 kali disiarkan. Iklan "Santa Claus Melayu" ini telah dihasilkan oleh Douglas Khoo Hong Seng yang juga merupakan Pengarah Kreatif TV3 dengan kos penerbitan RM200,000 dan banyak menggunakan teknik janaan pengimejan komputer (CGI). Dibawah ini,pujangga selitkan sedikit mengenai apa yang menyebabkan iklan ini menjadi KONTROVERSI dan dikatakan TIDAK MENJAGA SENSITIVITI orang ISLAM khasnya.Baca berita asal (DISINI)


lihat video IKLAN RAYA 2010 TV3 ini dahulu :




Ini pula adalah penjelasan unsur-unsur yang diperdebatkan di FACEBOOK :KAMI MEMBANTAH PROMO IKLAN RAYA AIDILFITRI TV3 2010 :


SCENE 1= Budak Lelaki Di Dalam Pondok


Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.
1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2.Buku - Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis
6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

SCENE 2 = Isi Buku Yang Dibaca Budak Lelaki



Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).
1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism

SCENE 3 = Pelawaan Supaya Naik Beca

Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

SCENE 4 = Kejayaan

Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.
    
SCENE 5 = Negeri-Negeri Yang Dilawati Beca

Beca terbang ke Pulau Pinang ,Teluk Intan dan Kualan Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar(illuminated) dengan kehadiran beca merah

Pulau Pinang-Tempat Illuminati mula bertapak(Francis Light)

Teluk Intan,Hilir Perak(Anson)-Ada Illuminati Lodge kat sini.Rotary club pun melambak-lambak
Kuala Lumpur=Malaysian Illuminati punya capital
*Pujangga kongsikan ulasan-ulasan ini bukanlah untuk membuatkan pembaca Hoi!!! AMIRUL ARIF menjadi taksub akan benda-benda berkaitan illuminati dan apa saja di dalam iklan ini.Mungkin ianya satu kebetulan dan mungkin juga memang benar ada maksud tersirat.Hanya pembuat iklan ini yang memahami apa yang ingin disampaikan.Kita selaku penonton harus peka dan tidak membuta tuli menyokong dan menentang sesuatu yang menjadi keraguan.SILA TINGGALKAN KOMEN UNTUK MEMBINCANGKANNYA


49 Komen Hoi!!!:

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

Apa kata anda tentang iklan raya ini...adakah scene di dalam ini kebetulan atau ada motif tertentu?

Putri berkata... [Reply]

kurang hajor punye illuminati..
x mungkin kebetulan.. x kan iklan raye ada pope?ape kene mengene pope dgn raye?

Tanpa Nama berkata... [Reply]

pemikiran yg cetek...bersifat sensitif melampau! tuduhan yg keterlaluan dan tak berasas..

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

itula masalahnya...bila diberi bukan islam buat iklan untuk hari penting umat islam..x pikirkan sensitiviti lngsung

HaFez94 HiSHaM berkata... [Reply]

Hmm..Xtaw ape nak jadi ngn Tv 3 skunk..realiti Rakyat Malaysia faham dah sangat ngn Tv3..Banayk merapu..iklan merapu,,berite lagi merapu..Sye ckp nie memang betol2..Realiti.. Tv3 Inspirasi FikiranKu..

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

dato.farid kata dye x sengaja..tp nmpak sgtla dye yg luluskan iklan ni..budak2 tgk iklan ni pn taw la ada cm krismas..pa motif iklan ini?

lyadyana berkata... [Reply]

bole jd betul mahu pun kebetulan;elakkan mefitnah cuma,yg terang lg bersuluh sjak bile Raya syawal sama krimas nye tema ade org ajak budak bwk jalan2?bukan d' main thing for raya pun,yg tuh meragukan sejak sye mula tgk..apakah kite lagi seronok raya dari sedeyh ramdhan berakhir?kesabaran menunggu hari lebaran?

lyadyana berkata... [Reply]

bunga teratai?xfamiliar ke dengan buddha?siap lililn kat tengah?

nobody berkata... [Reply]

org yg xnmpk msg iklan tu mmg terlalu naif... xsensitif... atau tersampi akalnya... benda sensitif mcm ni bleh terlepas pandang? fikirlah wahai org2 yg dok backing iklan tv3 tu sgt.. kemarahan umat islam di Malaysia mmg berasas.. dunia mmg dah akhir zaman... hati2lah..

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

setuju dgn lyadyana..ttg bunga teratai...itu buddha nya simbol...xkn tv3 tlampau bodo x nmpak...xknla nk masak dodol pn dalam kuali teratai?fikir2lah

sharizal berkata... [Reply]

Terang terangan orang2 dalam tv3 ni jahil...pentingkan hiburan (hu ha hu ha..tayang dedah2)...tak teliti langsung sbl nak produce sesuatu

iRfan Johan berkata... [Reply]

org bkan islam yg wt iklan nie...tp tv3 kurang peka dgan hal ni...ingt nk 1malaysia lah tue...gabung sume raya2 yg laen...

ken berkata... [Reply]

pelik lah vid tu..

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

mmg pelik....douglas aka pengarah kreatif tv3 yg wat iklan ni...farid rizuan pon g lepaskan jer x check..

Hamba Allah berkata... [Reply]

Sgt obvious yg iklan ini ada maksud tersirat berdasarkan huruf jawi terbalik dlm buku tu...huruf jawi terbalik - bukan kebetulan tapi disengajakan. Apa motif pengarah nya letak huruf jawi terbalik tu? Takkan sekadar suka2, atau 'ter'?
Satu lagi warna beca, kenapa bukan hijau kalau mmg nak menggambarkan islam...kenapa mesti merah?
Ini cuma beberapa point yg obvious yg pada perkiraan saya, bukan kebetulan, tp disengajakan & mempunyai motif tertentu

Kuasa Allah nak tunjuk niat jahat mereka, sekelip mata org boleh perasan, especially part tulisan jawi terbalik - walau part yg tu hanya ditunjukkan sekilas sahaja.

Allahuakbar!

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

yup22 itu bukan kesilapan tp perbuatan yg nyata bila tulisan jawi diterbalikkan

سِيْتِيْ صُوَارَحْ cTeaSwaRe berkata... [Reply]

ish3......law laa itu mmg tjuan diorang wat iklan nih,,mmg krg hajo...huhz!!

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

xtawla niat dorg..isu freemason kat ajl pon x selesai lg...tv3 ada agemda tsendirila rasanya

suzie rahman berkata... [Reply]

bgus entry ni,,kengkp! thks dude!

gnesop.com berkata... [Reply]

kenapa gitu jadi iklannya..
ulasan yg detail..
harap x berulang kembali

AzizMostafa berkata... [Reply]

Sesungguhnya dari dahulupun mereka telah mencari-cari kekacauan dan mereka mengatur pelbagai macam tipu daya untuk (merusakkan)mu, hingga datanglah kebenaran (pertolongan Allah) dan menanglah agama Allah, padahal mereka tidak menyukainya.

… Dan sekiranya Allah tiada menolak (keganasan) sebagian manusia dengan sebagian yang lain, tentulah telah dirobohkan biara-biara Nasrani, gereja-gereja, rumah-rumah ibadat orang Yahudi dan masjid-masjid, yang di dalamnya banyak disebut nama Allah. Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa,

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

suzie-thnxx,sama2 bkongsi
gnesop-bila soal agama x diendahkan kot yop...
aziz=insyallah,perbuatan yg batil akan dibalas jua

Tanpa Nama berkata... [Reply]

kebetulan atau disengajakan.. kita pun tak tahu... tapi ini bukan kali pertama tv3 buat mcm ni...

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

betul2 da byk kali tp xdak sapa tego..then bia kali ni depa sedaq

Norashikin Abdullah berkata... [Reply]

cis..patut la..sy mcm pelik..bile tgk iklan ni..sy jd pelik..mcm x tenang hati buila tgk..kenapa ade kereta krimas tuh..knapa bga tratai plak..ape kena mngena dgn hari raya..siap dgn tok wan tua..nk gnti snta clause..

Lindonut berkata... [Reply]

personally, i think dua2 x betul. I think kita jangan la nak halusi sangat benda smpai kan macam tu punye detailed. plus, yg beca ngn pkok krismas tu, bukannye nmpk pon btul pokok tu, just colour hijau je. but then again, dalam usaha nk tonjolkan tagline sinari lebaran tu, xpayah la kot dorg masuk kan beca yg sebijik mcm sleigh santa claus tu, banyak lagi cara lain boleh buat.

I think commercial tu was just a sad and wasted attempt. Nothing more, nothing less.

amir azrin berkata... [Reply]

smemangnye,islam smakin dtindas,malah scara trang-trangan..mmg jelas iklan ni nk smpikn msg utk mmpngaruhi umat islam..chrcter dlm nie pn lbih kpada knak2 yg sdg mncari erti kbenaran agama..itulah tget yahudi utk myesatkn umat islam..moga Allah mmbuka mata umat islam dan Islam akan kmbali bgkit..insyAllah..

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

wallahualam..niat org2 macam ni, xdpt kta nk jangka,smoga terbuka aty mereka n amik pngajaran

FARIZ ILIO FERNANDO berkata... [Reply]

bro entri you sangat bagus and fresh la... good for you...
bagi aku... ini memang agenda si pengarah 2 nak masukkan unsur2 agama lain and nak menyesatkan umat islam....
setiap tindakan mesti ada alasannya...
x kan nak suka2 jer terbalik kan tulisan jawi.. nak guna kopiah putih... nak naik beca merah n nak letak simbol teratai... all of that is the way untuk membuatkan umat islam keliru... bila kita dah keliru dgn mainan media maka senang la mereka nak menjajah minda kita....
maka harap pihak media malaysia especially tv3 mengaambil langkah berjaga2 dengan mainan yahudi ni....
http://fariziliofernando.blogspot.com/

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

thnxx fariz...ur have a good blog too..yeahh agreed with ur points there

Che Armad berkata... [Reply]

Terpesong Akidah...

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

salah pengeluar..

Chan berkata... [Reply]

apa kena-mengena dgn buku itu 'bible'? sume buku itu bible kah? menthol itu dipanggil 'illuminati' pulak. ni apahal ni?

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

maybe dimaksudkan dgn gmbar barangkali?ada maksud,bku dterbalikkan...

amirul arif punya jiran tiri berkata... [Reply]

apehal kopiah putih macam pope kot..bapak aku pakai pergi masjid tak kan bapak aku pope? omg!!!

adakah kita semua paranoia ataupun sudah terlalu bosan dengan hidup sehingga terpaksa mencipta satu phobia utk diri sndiri dengan mengandaikan sesuatu perkara itu menjatuhkan kita atau apa yang kita percaya.

dunia memang dah hampir ke tarikh luputnya tapi, tolonglah jangan menunjukkan kebodohan kalian semua kepada agama lain.

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

maaf ,ini hanya sticky post..yg difowardkan..walau kita ketepikan isu songkok putih<ada yg boleh jelaskan mengenai bunga teratai?

Cicadasx berkata... [Reply]

An interestig read
;)

http://cicadasx.blogspot.com/2010/09/iklan-ribena-ada-unsur-illuminati.html

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

thnxx =]

Tanpa Nama berkata... [Reply]

cuba perhatikan menara masjid di dalam vid ini, adakah disengajakan tiap2 menara dilindung awan yang membentuk salib????
kesemua 4 menara lak tu...
sengaja atau kebetulan????

Tanpa Nama berkata... [Reply]

hmm.

INDUSTRI ....

phm2 arr

nova_alan berkata... [Reply]

dlu kris sampai kn ajrn scre tbuke....
skg ni mlalui media...
tp xtau r klo iklan tu pn ade mksd tsirat...
wallahualam...

Tanpa Nama berkata... [Reply]

aku xkisah kalau dia nk buat plurality dalam budaya.. contoh pakaian ke, makanan ke,social life ke.
Tapi bila melibatkan agama,patut lagi sensitif...mmg la perayaan... tp perayaan yg melibatkan agama, kna ambil kira.. melibatkan aqidah n tauhid..
Pe la kaitannye beca merah time2 raya??
pendapat aku, jawi terbalik tu, nk ckp AlQuran ni xbetul.. tp bible yg betul.

Tolong laaa..para pemimpin2 Malaysia..jadi bijak skit.. jgnjahil sgt.

Sang Pujangga Utara berkata... [Reply]

thnxx atas pendapat semua

Tanpa Nama berkata... [Reply]

http://bingbag.blogspot.com/2010/03/mesti-baca-sumberhttpkumanddieafblogspo.html


agak panjang... but aq rase korang patot bace.....

Chan berkata... [Reply]

Sang Pujangga Utara,

Jika xpasti tentang asal usul dan asasnya, jgnlah forward sesuka hati. senang2 je org nk sebar fitnah melalui internet. jgn jd patung ditarik tali. pendapat saya, jika ada satu point sekalipun yg tdk benar dlm artikel ini, ia harus dibuang sebelum ia bertumbuh menjadi fitnah. harap maklum.

Tanpa Nama berkata... [Reply]

semua nie untuk mengawal minda separuh sedar penonton2... (http://psikotube.blogspot.com/2010/09/subliminal-massage-pengaruh-minda-bawah.html)

dalam setiap iklan/filem ade bnda nie, otak manusia x sempat nk proses ape yg mata nampak, tau2 kte rase mcm ade sumthing yg menarik kte nk cube bnda yg d iklan kn yg mana membuatkan kite akan sesuatu tanpa rasa terpaksa/dipaksa(dgn rela hati)

:-)

p/s-ati2 kalo tngk wayng then tbe2 nk g bli air ke ape ker, maybe ade sekeping iklan d celah2 cerita

Atyqa berkata... [Reply]

Bukan niat saya nak backing siapa2. tapi rasanya kita perlulah berfikiran positif. mungkin ia dilakukan secara tidak sengaja. kalau u all hebat sgt tentang islam, dalam islam takda ajar ke utk saling memaafi antara satu salam lain. kalau u all tegur dgn baik kan lebih baik dan sopan dari bercakap seperti org cetek akal. mungkin cara yg baik tv3 should apologise to all viewer then ambil pengajaran dr apa yg berlaku. TQ.

Tanpa Nama berkata... [Reply]

1Malaysia bah itu hik3...

Tanpa Nama berkata... [Reply]

memang cristian ne BANGSAT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...