Followers

Jumaat, 15 Oktober 2010

Hoi! Cara Untuk Blog Anda Mesra SEO


Hoi! AMIRUL ARIF pada entri kali ini ingin berkongsi sedikit tutorial blogging mengenai 'search engine optimization’atau dikenali dengan nama SEO. Ramai dari kalangan blogger mula bercerita mengenai kehebatan SEO ini sehinggakan pujangga juga telah membuat sedikit kajian mengenai SEO. Apabila sesebuah blog menjadi mesra SEO atau SEO Friendly ,ia akan menarik lebih banyak traffik dari search engines seperti GOOGLE,YAHOO,BAIDU dsb.

SEO yang menjadi rebutan ramai.
Jika anda membuat kajian bagaimana untuk meningkatkan trafik blog anda, sudah semestinya META TAG akan menjadi salah satu topik yang harus diterokai dengan lebih mendalam . Pujangga pasti ramai yang tahu bahawa META Tag penting untuk 'search engine optimization'(SEO) kerana ia akan membuatkan laman web atau blog anda semua lebih senang dicari oleh orang lain apabila menggunakan ’search engines’. 

Ini pula adalah gambar META TAG yang menjadi pemangkin SEO
Setting yang di buat blogger pada Meta Tag yang terdapat pada script template atau layout anda sebenarnya kurang mesra SEO kepada search engine. Ini disebabkan Meta Tag tersebut akan memaparkan nama blog terlebih dahulu dan kemudian di ikuti dengan tajuk entri atau artikel. Ini akan menghadkan SEO dan carian mengenai blog anda di search engines di sebabkan penggunaan tajuk yang sama di hadapan carian. Contoh blog Hoi! AMIRUL ARIF yang telah diubah suai META TAG nya adalah seperti dibawah :

Lihat !!! Tajuk Entri kini di hadapan Nama Blog


Sekarang pujangga ingin tunjukkan bagaimana untuk mengubah Meta Tag blog anda agar lebih mesra SEO :

Langkah 1

Login blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya klik pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl + F. Seterusnya taip atau paste kod <title><data:blog.pagetitle/></title> pada ruang Find dan kemudian, tekan kekunci Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna KUNING di bawah dan paste (gantikan) pada kod <title><data:blog.pagetitle/></title>

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error terpapar, klik saja Save.


p/s/s : tutorial ini adalah untuk dikongsi bersama.sila bertanya dengan di entri ini.. sekian dari Hoi! AMIRUL ARIF

17 Komen Hoi!!!:

Pujangga berkata... [Reply]

Adakah anda faham akan tutorial mengenai SEO dan META TAG ini?

Poyaty berkata... [Reply]

saya x nampak pon ape kod kuning kat bawah tu. xdpt nk copy dan paste code. ke saya yg x nmpk. tulun tulun :D

Pujangga berkata... [Reply]

@Poyaty td ade masalah,skrg pujangga print screen..lagi senang dan jelas

Mr Noble berkata... [Reply]

yup. dah buat pon dulu2 :)

DaHLia berkata... [Reply]

kalao guna blogger.com, memang dia akan terus tukarkan kode tu...
tak silap sis, ada satu laman web untuk pastikan kod xberubah..ataupun rasanya boleh letak dalam scroll tab kut..

sis guna WLW, memang takde masalah nk letak2 kode...jomlah belajar guna WLW...keterangan lanjut hubungi sis..ahaks..

Pujangga berkata... [Reply]

@Mr Noble hehe..saja ulang lg utk yg x taw

Pujangga berkata... [Reply]

@DaHLia ouhh...rugi ler gitu...hmmm WLW? explain plss sis

Tihara berkata... [Reply]

alamak tk faham tp menarik :)

Affan Ruslan berkata... [Reply]

Salam bro,
kalau nak letak code ada dua cara.

1. Kalau bro guna windows live writer, ada plugin. Sng je.

2. Kalau guna blogspot masa menulis, kod tu bro encode dulu. Search je html encoder, pastu letak kob bro tak. Tekan encode. Pastu copy kod baru yang die bg.

Harap membantu

John berkata... [Reply]

biase la tu sebab template.. nak kene translate dulu xml template tu..

cube encik HOI!! Amirul arif tuka tag tu pakai simbol '&lt'; & '&gt'; bebanding < > (tanpa tanda single quote tu..) hehe

fendi_scropio berkata... [Reply]

salam...nice bro...aku ade wat dlu..tp xingat daa..

Pujangga berkata... [Reply]

@Tihara x faham boleh tanya..hehe

@Affan Ruslan ok cantik bro,wa da guna html encoder..thnxxx sbb membantu

@John ok da guna...thnxx sebab bantu pujangga

@fendi_scropio x igt tp skrg da igt..hehe nak amik utk rujukan pun boleh

SYaMiLa berkata... [Reply]

salam pujangga...

tq for tips...dh berjaya buat... :-)

Tomato Gurl's Life berkata... [Reply]

tenkiu 4 da tips..

Pujangga berkata... [Reply]

@SYaMiLa bagus2...hehehe

Pujangga berkata... [Reply]

@Tomato Gurl's Life ur welkam..

LiLohOnEy berkata... [Reply]

haaa yg ni la aku cari sekian lama.

da jd, thanksss :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...