Followers

Rabu, 3 November 2010

Hoi! Menuju Impian ke UiTM Shah Alam

Hoi! AMIRUL ARIF di entri ini ingin berkongsi sedikit cerita peribadi pujangga di dalam situasi menjadi pelajar Asasi Undang-Undang di UiTM Kedah.  Bagi yang masih tidak mengetahui, untuk melayakkan seseorang pelajar Assassin Asasi Undang-Undang UiTM melanjutkan pelajaran di peringkat DEGREE atau pun Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang, terdapat 2 syarat utama yang harus dilepasi iaitu:

  1. Mestilah melepasi purata 3 semester di Asasi Undang-Undang sebanyak 3 pointer dan ke atas aka >3.00
  2. Mestilah melepasi band 4 dalam peperiksaan MUET(Malaysia University English Test).

Diam tak diam, pujangga kini telah pun melalui 2 semester yang mencabar di UiTM Merbok ini. Kini hanya tinggal satu sahaja semester perlu dilalui yang akan bermula pada 22 November ini.Owh, mengenai result semasa pujangga,Alhamdulillah pujangga mendapat 3 pointer dan ke atas untuk 2 semester yang lepas. (sem 2 punya result baru ja keluar 2/11). Syarat ke 2 pula, pujangga juga bersyukur kerana telah mendapat BAND 4 dalam MUET semasa di Matrik Melaka.(belajar sekejap ja pastu lari UiTM)

Secara tidak langsung,pujangga dah 75% bakal melangkah kaki ke UiTM Shah Alam pada tahun hadapan.Insyallah. Ramai di antara rakan-rakan pujangga masih bergelut untuk mendapat band 4 dalam MUET,termasuk lah adik pujangga..hahaha Kenapa pujangga memilih untuk menjadi seorang bakal lawyer@peguam? Tak ingat ke kisah PATMANABAN,seorang peguam yang berkomplot membunuh dan membakar seorang jutawan kosmetik tak lama dahulu?Tak terusik ker jiwa pujangga bila ramai yang berkata peguam nih kerjaya yang amat mudah untuk menipu dan membuka jalan ke neraka?

Bagi pujangga,kalau kita berfikiran kolot dan teragak-agak untuk melakukan sesuatu, nescayalah tak kan ada satu kerja pun yang akan menjadi. Pujangga pegang konsep tawadu' dalam pekerjaan dan percaya penuh terhadap 4 sifat-sifat yang perlu ada pada nabi iaitu Sidiq(benar),Amanah(pimpinan adalah satu amanah),Tabligh(menyampaikan) dan Fatanah(kebijaksanaan). Kalau niat kita betul,rasanya kita tak perlu takut untuk melakukan sesuatu selagi tidak bertentangan dengan syariat Islam. 

Rasanya itu jer bebelan ceramah pujangga pada hari ini.Doakanlah pujangga akan dapat mencapai cita-cita semenjak di dalam perut usia yang masih kecil lagi. Ingat lagi pujangga,(sambung lagi..haha) minat pujangga untuk menjadi peguam terbentuk pada tahun 1998 lagi iaitu pada zaman kebangkitan REFORMASI di atas penahanan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Pujangga rasa kagum melihat karisma yang ditunjukkan para peguam sepanjang perbicaraan.(nampak bergaya jer pakai jubah).Hehe ok2 dah habis, sekian daripada Hoi! AMIRUL ARIF.

Fakulti Undang-Undang UiTM Shah Alam
Palace Of Justice Putrajaya

19 Komen Hoi!!!:

Pujangga berkata... [Reply]

DOAKANLAH PUJANGGA EA?

zahier berkata... [Reply]

tahniah mirul dah komfom masuk shah alam...

humbleyat berkata... [Reply]

welcome to the malaysian bar;)
and good luck, pujangga rupanya law student yerk, baru perasan...and i'm practicing now...

yanmie berkata... [Reply]

Salam, mudahan sukses selalu yea bukannya mudah nak ambik course nie :)


www.yanmieonline.com

Kuman Chaos berkata... [Reply]

insyallah usaha elevator to kejayaan.. :D
kuman "Warkah Sedih Seorang Bapa.." Entry

En iLham berkata... [Reply]

wish u a best of luck pujangga!!!

adibabdullah berkata... [Reply]

Law merbok?? rupanya senior aku tapi jumpa blog ni bkn dri budak law merbok..hahaha..kecik rupana dunia ni

Pujangga berkata... [Reply]

@zahek=ehh blum lg dowh..satu sem lg..ko pn sama kn?

@humbleyat=waaa bolela tnya klu da pape

@yanmie=insyallah akan dengar nsihat yanmie

@kuman=chaiyok

@ilham=thanxxx

@adib...waaa ye ker? klas mana?

misSbLurRy berkata... [Reply]

gud luck

+dieabella+ berkata... [Reply]

wahh bakal lawyer nih..gd lux tau!=)

Cikgu Fikri berkata... [Reply]

Uitm merbok...
huhuuuhhkk.
kengkawan aq rmai gak law kt ctu,
tp, skjp jerk..
pastu lari plak jd cikgu..
heheheheh...
paperpown,
smoga dpt cpai cita2 jd pguam...

adibabdullah berkata... [Reply]

Pl1G...

AiDa AzRyN berkata... [Reply]

gud luck yaw!

Mr Ceym berkata... [Reply]

semoga berjaya pujangga..boleh la kita lepak bila pujangga mai sini..haha

Zulfahmi Abidin berkata... [Reply]

bilelah aku nk smbung degree mcm ko nie eak..haish~

Terkini:
1. Tembikai Susu Ais Kisar Gembira
2.Lupe Sampai Tak Ingat 
3.Beeppp..Beeppp....Beeppp

Nor ' Atikah bt NorBaki berkata... [Reply]

haii kbtln...kalo u dpt msuk shah alam..bole la kite trserempak slalu kan...cz im business student,,,fac law n business x la jauh,,,sgt dekat..hehehehhe nice see u there...hope so...

ros berkata... [Reply]

"salam singgah kembali..;)"

thiya berkata... [Reply]

dah sampai shah alam apa kata melawat uitm puncak alam.. =) nice view.. -student of degree pharmacy-

AidaOthman berkata... [Reply]

abang pujangga,susah ke senang nak score asasi undang2 nie?
lagy satu. cmne kite nak dpt band 4 untuk muet tu?terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...