Followers

Jumaat, 12 November 2010

Hoi! Tips-tips MUET (Malaysian University English Test)

Hoi! AMIRUL ARIF nak buat entri ringkas jer pada kali ini, entri mengenai Tips-tips menghadapi MUET yang akan berlangsung pada hari esok, 13 November 2010. Ini adalah peperiksaan Muet akhir tahun bagi 2010. Seperti yang kita ketahui,Peperiksaan MUET ini akan dilangsungkan 2 kali setahun iaitu pada awal dan akhir tahun. Kenapa pujangga tak pasal nak bagi tips-tips Muet? Ramai sangat rakan-rakan pujangga di Asasi Undang-Undang di Merbok bertanya kepada pujangga jika ada tips-tips mahupun nasihat sebagai bekalan untuk mereka berjuang pada hari esok sekaligus mencapai hajat dan juga syarat kelayakan ke Shah Alam iaitu BAND 4.

Atas rasa mahukan kita sama-sama berjaya mendapat band 4,pujangga karang juga sedikit tips-tips untuk rakan-rakan semua. Seperti yang diketahui ramai, Malaysian University English Test (MUET) ini mempunyai 4 ujian untuk dilepasi iaitu Speaking,Writing,Reading dan yang terakhir Listening. Pembahagian markah pula adalah seperti di bawah :
  1. SPEAKING TEST = 45 Marks
  2. WRITING TEST = 90 Marks
  3. LISTENING TEST = 45 Marks
  4. READING TEST = 120 Marks
Tips-tips yang akan pujangga tuliskan di bawah ini akan dicampur-campur dengan  Bahasa English. Maklumlah dah kata MUET,terpaksa kenalah pujangga speaking sikit baru mood MUET tuh meresap ke dalam badan balik...hehehe Jom baca tips-tips MUET hanya di Hoi! AMIRUL ARIF :

Listening test :

Test ini paling penting sebab test ni paling senang nak score.Pastikan korek telinga,biar berdarah sekali pun dan pastikan ianya kosong dan bersih semasa hendak menjawab test.Just try not to lose too many points here, practise many times before the actual test, try to listen to as many tapes as you can get your hands on. During the test, please look to your friends for help if you could not catch the questions or remember the correct answers. I am not encouraging you to be dishonest, but you could always pay attention to your friends gestures, read their lips, spot the blink of an eye, the touch of an ear, etc. Having a system before the actual tests does help.Maybe what i just suggest look fool,but it is the easiest way to score in  Listening Test. (kan aku dah cakap dulu aku tengok orang.hahaha)

Reading test :

Test reading pula ramai pujangga tengok macam mengabaikan dan kurang mengambil kisah mengenai test ini sedangkan markahnya adalah 120 MARKAH!!! Lebih banyak dari Writing Test yang digeruni ramai tuh.=.= Pujangga menasihatkan anda supaya bersungguh-sungguh di dalam test ini kerana bagi pelajar asasi,markah yang tinggi di dalam test ini boleh menjamin sebelah kaki anda untuk mendapat band 4.Other than that,there are not many tips to share in this test, it is similar to Form 5 SPM English exam, just do your best. There are some tricky questions with similar(i mean really similar ok?) answers. If you are lucky, you could get a perfect score here but usually the better students would be able to get near perfect scores, making a few mistakes here and there. If you are not sure about the answers,just continue with the next questions before you will spend a lot of times there.lol -.- Always bring your "dadu" to gamble the answers..hahaha

Writing test :

Secara jujurnya pujangga tak dapat nak tolong sangat dalam test ini disebabkan Writing pujangga tak lah hebat mana pun.However,just dont over do it or be like a genius by write bout more than 3-4 papers.It is really annoying me and others candidates okay?Use simple english and dont forget to use linkers.For students who are not too comfortable with English, this may be one of the tests which you would tend to lose many points. To avoid that, keep your sentences short, check your grammars, try to compensate for your lack of flowery language with good ideas, mature arguments and logical explanations.Better to have a short essay but less grammatical errors than have a long and flowery?(berbunga-bunga) essay but have many errors here and there. Work as a smart students.

Speaking test (Just want to share although its already finished) :

If you can speak English naturally, please do all you can to convince the examiners that you have a good command of English during you individual presentation. Otherwise, use short sentences, put forward your main ideas in simple grammatically correct sentences. Do not just harp on a single point, try a few points, the positive side and negative side of an issue, etc. to show that you are not a narrow-minded student.Never say ermmm or aaaa during the test,if u really lack of idea on the points what u try to elaborate,just continue with a new points.

In the group discussion, you would be able to get a good score if you could lead the discussion.Like pujangga say before,try to be the one that make the introduction or the one that conclude the discussion,if u can lah. Be warned though, do not overdo it. Give others the opportunities to speak too(IMPORTANT). You should be polite, try to keep the flow of the discussion and help out should any of the other candidates that got stuck in the discussion.Remember, lead the discussion, keep its flow ("What do you think about this issue?") but do not be extravagant! Like it or not, this test is subjective and you will most probably not get a perfect score here.

Your faithfully motivator,
Pujangga(Hoi! AMIRUL ARIF)

26 Komen Hoi!!!:

syafiq affandy bin hasan berkata... [Reply]

thank you sayang!

zuar berkata... [Reply]

gua dpt band 3 je.....huuuuu

chentamiera berkata... [Reply]

thanks 4 the info..wish me luck oke..=D

ros berkata... [Reply]

k ros singgah ya...

She's retarded berkata... [Reply]

school saya selalu ada orang luar datang nak buat muet

Pujangga berkata... [Reply]

@syafiq affandy bin hasansama2 syg.wtf

Pujangga berkata... [Reply]

@zuar hehe wa igt nak dpt ben 10 tp xda

Pujangga berkata... [Reply]

@chentamieraur welkam..gud luck

Anip™ berkata... [Reply]

hebat kaw yer..muet band 4..hahha

HafizRahman.com berkata... [Reply]

gua esok pagi

kema berkata... [Reply]

wah..kte sama lah..hahaha~

Cikgu Fikri berkata... [Reply]

Huhuhu..
Tahniah..
Tp pujangga....
jGN tayangkan ic num dlm dunia internet....
Sgt bhayer...
huhuhu....

Ayeem Jemain berkata... [Reply]

hebat doh kau ni. aku 2 je. haha

Pujangga berkata... [Reply]

@Anip™alhamdulillah rezeki

Pujangga berkata... [Reply]

@HafizRahman.comgud luck bro

Pujangga berkata... [Reply]

@kemarezeki2..alhamdulillah

Pujangga berkata... [Reply]

@Cikgu Fikrioops kurang perasan...thnxx ckgu fikri....sudah kasi putih2 sma itu ic

Nuff4u berkata... [Reply]

salam ziarah pagi

darkbatman berkata... [Reply]

haha.bgs tips ne.. leh aku pinjam nt..hehee

eiela berkata... [Reply]

hari nih test PTD dengan MTEST..gud luck kepada diorang semua kan.

Suara Kalbu berkata... [Reply]

Thanks for the info. sangat berguna utk saya kerana saya belum lagi daftar MUET

armouris berkata... [Reply]

info tentang korek telinga di SIHAT SELALU - Bahaya Korek Telinga

CekLa berkata... [Reply]

band yang samalah kita~

kaizenshinobi berkata... [Reply]

hamba tidak memiliki muet lagi~ hahah tahun depan baru plan nak amek... wakakakakaka

Nak wat cne? sabo jolah...

hhehe


p/s: tips untuk amek gambr kat internet guna Prnt Scrn button. Salu terletak bahagian keyboard sebelah kanan bahagian atas. Hehehe

wanie m'nJ berkata... [Reply]

thanx pujangga!

akan saya aplikasikan tok exam muet esok nanti.. gugup ni!

Tanpa Nama berkata... [Reply]

Giler ah...Tips yg cantek o_O TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...