Followers

Sabtu, 4 Februari 2012

Hoi! Ustaz Don Daniyal Don Biyajid


Sila hayati video ini dan bukakan hati anda untuk menontonnya sehingga tamat


Sudahkah anda menonton video di atas? Pujangga takkan menyalahkan anda sekiranya ada air mata kini mengalir deras di pipi kalian. Paling kurang, pujangga yakin pasti akan tersentuh sedikit hati anda pabila melihat video "Anak Asset ke Syurga atau Neraka?" yang disampaikan ustaz muda yang bernama Ustaz Don Daniyal Don Biyajid ini.

Kesimpulan yang dapat pujangga buat selepas melihat video ini adalah sebagai seorang anak, tugas kita bukan sahaja untuk belajar dan mengharumkan nama ibu bapa semasa mereka masih hidup sebaliknya mengambil tanggungjawab serta belajar untuk menguruskan ibu bapa kita sekiranya mereka meninggal dunia. Perkara yang paling terkesan sekali di hati pujangga adalah bila Ustaz Don bercakap mengenai pentingnya jika seorang anak memandikan sendiri jenazah orang tua mereka sendiri bagi mengelakkan ada cakap-cakap buruk orang luar sekiranya terdapat keaiban jenazah yakni ibu bapa kita sendiri.

Gambar sekadar hiasan (kursus mandikan jenazah)
Benar ! Ya ! tanpa ragu pujangga bersetuju kerana ibu bapa kita adalah tanggungjawab kita dan memandikan jenazah mereka boleh dianggap jasa terakhir kita buat mereka sebelum dikebumikan. Di hati kecil pujangga bagaikan ditarik-tarik untuk belajar pengurusan jenazah dan cara untuk solat jenazah sebagai tambahan ilmu fardhu kifayah di dalam hidup. Adakah pembaca dan pelawat Hoi! AMIRUL ARIF ini juga dapat rasakan benda yang sama? Malas pujangga nak bercerita panjang,pastinya anda yang menonton video di atas lebih memahami apa yang anda rasakan. wallahua'lam


Pasti ramai yang ingin mengenali Ustaz Don Daniyal Don Biyajid dengan lebih dekat kan? Di bawah ini pujangga akan karangkan sedikit sebanyak biodata mengenai ustaz Don ini : 
Nama: Don Daniyal Don Biyajid
Tarikh lahir: 14 November 1984
Tempat lahir: Bukit Mertajam, Pulau Pinang
Pekerjaan:Pensyarah di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS),Pendakwah bebas
Status: Bujang
Pendidikan: Ijazah Sarjana Muda Takhassus Qiraat dari Maahad Qiraat Shoubra, Mesir
Rancangan TV: 30 Minit Ustaz Don (TV AL-HIJRAH)

Haaa amacam? jangan dok ingat golongan ustaz-ustaz sekarang ni tak reti bergaya. Penampilan yang lebih dekat dengan anak muda kini secara tidak langsung menambahkan minat anak muda sekarang untuk mendengar ceramah dari ustaz Don. Alhamdulillah diharapkan dengan kehadiran Ustaz Don Daniyal dan Ustaz Azhar Idrus memberi ceramah dapat menegakkan lagi syiar Islam di Malaysia.
Nak tengok lagi banyak video Ustaz Don Daniyal?

p/s: pujangga suka tengok rancangan 30 minit Ustaz Don....serius sedap cara beliau menyampaikan ceramah dengan meletakkan emosi didalamnya manakala Ustaz Azhar letakkan unsur-unsur lawak... MANTAP

6 Komen Hoi!!!:

Prettywrite berkata... [Reply]

tak pernah tengok lg ceramah dia..tak ada astro lg pun..hehe..
apa pun terkesima tengok gambar last itu..ehehe..

nurmujahidah berkata... [Reply]

hensem,, hahaha

Jejari niza berkata... [Reply]

follow sini..

Arra Ahmad berkata... [Reply]

ni first time dengar ceramah dia..:)

Sharina Abdullah berkata... [Reply]

first time dgr ceramah dia. insyallah akan dgr lagi lepas ni. btw hensem la ustaz ni. ehehehe

kimmie berkata... [Reply]

cara ustaz Don bagi ceramah memang sempoi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...